Wie is die Esther?

esther, dagvoorzitter, facilitator, teamcoach, esther krikke

Dat ben ik! Met m’n hoofd een tikkeltje schuin en twee plusglazen op m’n neus. Op papier een beperkt zicht, maar desondanks (of dankzij?) een sterk vermogen tot waarnemen. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en het is…

De fascinatie voor groepen en ons gedrag zat er al vroeg in. Kijkend vanonder een tafel of zittend in een hoekje waren onze familiefeesten geweldig observatiemateriaal. Voor de gesprekken was ik veel te jong, maar wat er tussen de regels door gebeurde voelde ik haarfijn aan. 

Hoe geef je woorden aan iets wat je zelf nog niet snapt, maar wat je wel heel sterk ervaart? En waarom doen we zoals we doen? Die vragen kwamen telkens terug, thuis, op school, bij vrienden. Ze werden de rode draad van mijn leven.

Eenmaal wat jaren aan het werk kwam ik uit bij een opleiding voor groepsdynamica. Een manager moedigde mij aan om meer te doen met mijn scherpe blik op ons teamgedrag. Het bleek een schot in de roos. Alles wat ik tot dan toe vooral had ervaren en op gevoel had gedaan kreeg ineens een theoretische onderbouwing. En, het was kennelijk nog een vak ook?!! 

Het goed kunnen begeleiden van groepsprocessen, gaat over zien hoe de groep jou beïnvloedt en vice versa. Hier inzicht in krijgen heeft ongelooflijk veel gebracht, en nog steeds. Hoe meer ik leer over groepen, hoe milder ik word naar de mensen om mij heen en naar mezelf. En dat is precies wat ik doorgeef in mijn werk. Meer inzicht, meer begrip, meer vriendelijkheid. Mensen voorbij het gedoe helpen en laten zien welke mogelijkheden er zijn. Want het maakt niet uit welke rol of positie je hebt, je hebt altijd invloed. 

Voor mij betekende die invloed in ieder geval dat ik mijn baan als projectcoördinator opzei. Ik deed nog een uitstapje naar managementfuncties, maar de operationele kant leidde te veel af van waar ik echt goed in ben.

Op inhoud weten mensen elkaar vaak wel te vinden, maar het is lastig om te vertragen en elkaar echt te begrijpen wanneer er ruis op de lijn is. En dat ontstaat verrassend snel. Dit kunnen zien en er handig mee omgaan, dat is waar ik mensen mee help.

“Daar moet je wat mee doen Es!” Precies.

Vertel, wat mag ik voor jou doen?

Afspraak maken

Tevreden klanten

Jef Stassen

Jef Stassen

Overlegvertegenwoordiger / Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel

"Esther heeft met haar inbreng en haar rol als dagvoorzitter glans aan de dag gegeven en hierdoor hebben wij een zeer geslaagde dag beleefd."

Jin Han

Jin Han

Director / Textkernel

"Greatly appreciate Esther's honest feedback that fostered an excellent and engaged discussions among the team leads. While it was a short time, and only one observation session, Esther was able to capture details and share her findings."

Arjan van Vembde,

Arjan van Vembde,

Trainer, adviseur, facilitator

“Esther heeft een zeer goed oog voor wat er speelt in groepen en kan dit knap onder woorden brengen.”

Norbert van Rijn

Senior Policy Advisor / Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

"Ik beveel Esther als facilitator aan. Onafhankelijk, inspirerend, verbindend, verfrissend en uitdagend.”

Marieke de Bont

Marieke de Bont

Afdelingshoofd Informatievoorziening / Gemeente Arnhem

"Esther zorgt ervoor dat je met volle aandacht in het hier en nu deelneemt. Daarbij benoemt ze alles wat nodig is, en weet ze subtiel te sturen om de groep tot resultaat te laten komen. Een topper in haar vak!”

Paul Wilke

Paul Wilke

Voorzitter / Stichting World Bike Capital

“Een moderator die bruist van energie. Alert, betrokken en met de juiste timing. Esther heeft onze verwachtingen overtroffen. We zien haar graag weer terug als moderator bij onze events!”

Erik Westermeijer

Erik Westermeijer

Transitiemanager / Defensie Materieel en Organisatie

"Ze heeft veel meer kwaliteiten maar daarvoor moet je haar gewoon ontmoeten, dan ervaar je het snel genoeg.”

Andrea Bravo Balado

Andrea Bravo Balado

Product Owner / Textkernel

"I thought it was interesting how she noticed things about my behaviour and how it affected others that I didn't even know about."

Cor Blonk

Cor Blonk

Secretary of Labour Relations / PFA/RvZ

"De manier waarop Esther het proces heeft geleid, heeft ertoe bijgedragen dat we die dag onderwerpen naar boven hebben gekregen, waarvan ik denk dat we die anders niet naar boven hadden weten te halen. Dat was winst."