Een frisse blik met directe impact!

Ben je benieuwd hoe je team (nog) beter kan functioneren? Sta je open voor verbetering, maar ben je nog zoekend in de aanpak? Grote kans dat jij al het nodige ziet, maar niet meer in de positie bent om het functioneel bespreekbaar te maken. Hierdoor blijven er kansen in de ontwikkeling van een team onbenut en dat gaat ten koste van jullie resultaat.

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” – Johan Cruijff

Als patronen niet doorbroken worden, dan blijft je team zitten waar het nu zit. Dat is prima als je een succesformule in handen hebt, maar als je dit leest gok ik dat dit niet het geval is. Nieuwsgierig hoe je kunt starten met het doorbreken van patronen?

Een team observatie is een fantastisch instrument om op een laagdrempelige manier niet alleen jouw nieuwsgierigheid, maar ook die van het team ‘aan’ te zetten. Met het observeren van een werkoverleg kijk ik met een systeemgerichte blik naar de groep.  Ik zoom dus niet in op individuen, maar zie het gedrag als informatie voor het hele systeem (het team).

Nieuwe werkafspraken

In een apart overleg worden deze observaties met het hele team gedeeld. Ik deel zonder oordeel en benoem feitelijk, bijvoorbeeld: ‘Er zijn geen afspraken gemaakt.’ Of: ‘De vergadering start tien minuten later.’ Of: ‘Bij agendapunt 4. valt het gesprek  in herhaling.’ Jullie geven zelf aan wat je herkent en of het gedrag helpend of belemmerend is ten opzichte van de taak die jullie hadden. Zo ontstaat er een krachtenveld-analyse waarmee teams direct tot nieuwe werkafspraken komt.

Kansen

Tijdens de terugkoppeling is er vaak veel herkenning. De neutrale inbreng van de observaties maakt het veel makkelijker om nieuwsgierig te blijven en vaak ervaren teams het zelfs als een opluchting. Een team observatie is geen oplossing voor de lange termijn, maar biedt wel snel en uitstekend zicht op jullie groeikansen. En dat geeft direct energie!

IK WIL EEN TEAM OBSERVATIE

Wat anderen hierover te zeggen hebben

Jin Han

Jin Han

Director / Textkernel

"Appreciated her insights and her preparation, and I found the sessions very valuable and an excellent opportunity to reflect and adjust the team dynamics.”

Andrea Bravo Balado

Andrea Bravo Balado

Product Owner / Textkernel

"I thought it was interesting how she noticed things about my behaviour and how it affected others that I didn't even know about. I would love to work with Esther again in the future."

Idil Sevincsoy

Idil Sevincsoy

"Meteen al van de eerste keer dat ik met Esther sprak, voelde ik dat ik met een geïnteresseerd en betrokken persoon van doen had. Ze is met haar volle aandacht bij de ander en ziet snel en scherp de dingen die er eventueel spelen. Dat is wat ik meteen merkte in mijn contact met haar; het observatievermogen van een professional. Ikzelf heb veel plezier in een gesprek met haar omdat ik er waardevolle inzichten uithaal waar ik verder mee kan en ook omdat ze gewoon een leuk en lief mens is! Ik beveel haar zeker aan als sparring partner of coach!"