inspiratie, artikel, olifant, vergadertips, esther, facilitator

Hoe tem je een olifant?

Arme olifant. Sta je daar gigantisch aanwezig te zijn, met je enorme poten, je grote lange slurf, geen mens kan eigenlijk nog om je heen. Maar nee hoor, jij wordt keihard genegeerd.

Het besproken project is gedoemd te mislukken, samenwerken is kansloos want niemand houdt zich aan de afspraken. Iedereen in het overleg ziet ‘m, niemand zegt het. De olifant in de kamer. Herkenbaar? 

Dit is wat negeren in de meeste gevallen oplevert:

  • Er is geen ‘echt’ gesprek, dialoog of discussie mogelijk;
  • Mensen ontwijken wat er eigenlijk opgelost moet worden;
  • Er ontstaat cynisme en lage betrokkenheid;
  • Het overleg, of het werk zelf is weggegooide tijd.

Niemand wordt gelukkig van weggegooide tijd. Helemaal niet als je daar zelf hard voor hebt gewerkt. Maar waarom negeren we die olifant dan zo hard? De grootste reden hiervoor is ANGST.

Het benoemen van de olifant is spannend. Wat roept het voor reacties op? Wat als je collega’s ‘m ontkennen? Je het niet goed kan uitleggen? Of mensen boos worden? Kortom, het vraagt LEF én een aantal tactische stappen:

  1.   Benoem ‘m, en beperk je hierbij tot de feiten – wat zie je, wat hoor je en een stapje verder (hé, je hebt nu al lef getoond, dus deze kan er ook wel bij) wat doet het met jou?
  2.   Vraag of het herkent wordt – stel bijvoorbeeld de vraag “Wie herkent dit?” aan de hele groep. Het is spannend, denk aan de veiligheid, betrek de hele groep en maak het nooit persoonlijk.
  3.   Laat iedereen reageren en stimuleer luisteren – bij luisteren reageer je niet inhoudelijk, je herhaalt de kern van het verhaal, en stelt hoogstens een verdiepende vraag.
  4.   Vraag of jullie het zo willen laten, of dat er behoefte is aan een andere aanpak, oplossing etc. – psst, heb je in de gaten dat je inmiddels een breed draagvlak hebt en jij nog nauwelijks risico loopt?
  5.   Zet samen een stap vooruit – spreek een zinvolle vervolgactie af.

De meeste olifanten gaan niet uit zichzelf weg, integendeel. Ze neigen ernaar om het zich gemakkelijk te maken en te blijven waar ze zijn. Zeg maar dahaaaag tegen al jullie kostbare tijd en harde werken. Is het geen tijd om iets anders gedag te zeggen? Je weet wel, die grote grijze makker daar…

Toon LEF. Je creëert meer vertrouwen en ruimte voor ontwikkeling. Jullie werken beter en slimmer samen, doen zinvol werk én hebben meer energie. Doe je voordeel met een olifant, grijp ‘m!

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Reactie geven